websitetemplate
HOME
websitetemplate

Blok 25, 1561 TA Krommenie . tel. 075 6405900 . gsm 06 10949604 . email leecarvey@hotmail.com

Stijlvol stucwerk voor de restauratie van Petersburch door Carvey stukadoors.

Petersburch is het voormalige districtspostkantoor van de regio Edam/Volendam. Het is een rijksmonument gebouwd in 1889 door rijksbouwmeester C.H. Peters, ook verantwoordelijk voor het hoofdpostkantoor van Amsterdam, het tegenwoordige Magna Plaza en andere grote overheids gebouwen.

Peters was een leerling van P.J.H. Cuypers, de architect van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Het gebouw was opgesplitst in een werkruimte en twee woningen. Er werd weer één geheel van gemaakt zoals de oorspronkelijke situatie was in 1889.

Na het grote sloopwerk en het vernieuwen van alle leidingen enz. kon met de restauratie begonnen worden.

Het stucwerk werd uitgevoerd door Carvey stukadoors, een stukadoorsbedrijf dat veel ervaring heeft met bijzonder ambachtelijk stucwerk, waarbij de restanten van architect Peter's werk de aanwijzingen vormden.

Alle ruimtes werden eerst grondig gerestaureerd, waar nodig met raapwerk, en later met precisie afgewerkt.
Bij de entree en andere doorgangen werden prachtige consoles geplaatst, vele ornamenten werden hersteld of opnieuw aangebracht.

De hoeken in de diverse ruimtes werden sierlijk afgewerkt met

een kraal, waarvoor diverse speciale ‘mallen’ werden vervaardigd.
Sommige vertrekken werden voorzien van speciaal sierlijstwerk.

Acht oude schouwen werden teruggeplaatst waarbij gebruik gemaakt werd van oude bouwmaterialen, authentieke tegels en tegeltableaux, w.o. Rozenburg-plateel.
Diverse antieke interieurs in neo-renaissancestijl werden aangebracht.

Spiegelglad authentiek pleisterwerk werd aangebracht en het geheel werd perfect en sausklaar opgeleverd. Carvey stukadoors staan voor echt ambachtelijk vakwerk. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. En dat mocht wel blijken, want voor de algehele

restauratie kregen we in 2004 van de ‘Vereniging Oud Edam’ de in Edam fel begeerde onderscheiding ‘het Gele Steentje’.
Iets waar we natuurlijk apetrots op waren. Deze bijzondere onderscheiding hebben we natuurlijk ook een beetje aan Carvey Stukadoors te danken want die hadden aan deze restauratie wel een heel bijzondere bijdrage geleverd.

Bert Knispel
Eigenaar/opdrachtgever

www.petersburchedam.nl

hetgelesteentje